Cel mai bun autocolant auto | Cum il aleg in 2022?

Pentru ca autoturismul este o investitie foarte buna si de viitor, intretinerea acestuia presupune nu numai spalarea regulata, ci si lipirea unui autocolant pe geamuri sau pe caroserie, autocolant care va exprima personalitatea conducatorului auto, preferintele acestuia si care va face ca orice autoturism sa arate ca nou.

Procedeul de colantare a masinii

Autocolantul auto este folosit de catre conducatorii auto pentru a acoperi geamurile masinii, dar si pentru a acoperi caroseria, astfel incat sa aiba mai multa siguranta si intimitate in habitaclu si sa protejeze pasagerii de ochii indiscreti ai curiosilor si de efectele razelor UV.

Colantarea masinii presupune montarea unui autocolant auto pentru acoperirea partiala sau totala a masinii cu un material rezistent care ii va schimba aspectul si va proteja caroseria de zgarieturi. Procesul de colantat este perfect atat pentru proprietarii care doresc sa isi infumuseteze autoturismul, cat si celor care doresc sa isi protejeze caroseria.

Colantarea masinii se poate face la exterior, dar si la exterior, folosind autocolant auto interior sau exterior. Procedura este destul de delicata si trebuie efectuata intr-un service specializat.

De ce este importanta achizitionarea unor autocolante si folii auto originale?

Orice produs achizitionat pentru autoturism trebuie sa fie original. In cazul in care proprietarii autoturismelor se “zgarcesc” la cativa lei, atunci risca sa se decoloreze autocolantul la scurt timp de la montare, sa apara efectul de “coaja de portocala” sau chiar sa apara bule inestetice, sa obstructionez campul vizual al soferului, in cazul in care este vorba despre autocolant geam si intr-un final sa fie nevoiti sa investeasca in produse noi si originale.

Ce presupune colantarea masinii si ce materiale se folosesc?

Colantarea auto este un procedeu modern prin care se aplica folie autocolanta pe caroseria autoturismului. Colantarea se poate face pe toata suprafata masinii sau doar pe anumite parti. Pentru colantarea masinii, se apeleaza la autocolante de buna calitate, care au o garantie de peste 5 ani. Cumparatorii pot decide sa aplice si o folie protectiare pe masina, daca doresc sa aibe vizibila culoarea originala a automobilului.

Avantajele aplicarii unui autocolant auto

Aplicarea unui autocolant auto aduce multiple avantaje:

  • protejeaza vopseaua masinii de gainat, praf, soare care o pot degrada;
  • protejeaza vopseaua masinii de zgarieturi – si nu putine sunt cazurile in care in parcare masinile sunt zgariate, iar soferii pleaca de la locul incidentului;
  • ofera un aspect modern, ca nou autoturismului;
  • protejeaza masina impotriva ruginii – o data aplicat autocolantul, mediul dintre autocolant si caroserie este uscat, ferit de umiditate, care previne aparitia petelor de rugina;
  • este accesibila ca si pret si nu dureaza mult – comparativ cu costurile de revopsire a masinii, colantarea este mult mai ieftina;
  • este idala pentru bannerele publicitare – indeosebi pentru masinile care reprezinta o mica afacere sau care fac reclama unui anumit brand, in mod gratuit;
  • are o durata de viata ridicata si este foarte rezistent in timp.

Vopsea sau autocolant auto? Avantaje si dezavantajele celor doua practici

Procesul de vopsire al unei masini este foarte minutios si consuma mult timp. Practic, vopsirea masinii presupune patru vopsiri propriu-zise, iar stratul de vopsea trebuie sa atinga la final grosimea unui fir de par. De aceea, vopsitul masinii costa mult mai mult decat aplicarea autocolantului.

Colantarea masinii este procesul de aplicare autocolant pe caroserie si de aplicare folie auto omologata pe geamurile acesteia. Dupa colantare, masina arata impecabil, insa nu dureaza la fel de mult ca si vopseaua. Colantarea poate “impacheta perfect” masina astfel incat sa proteheze vopseaua si sa ascunda defectele care sunt usor vizibile.

Costurile accesibile ale aplicarii de autocolant auto reprezinta un mare avantaj in fata deciziei de a vopsi masina. In plus, colantarea nu dureaza la fel de mult ca si vopsirea si nu are efecte negative daca este aplicata de catre specialisti in domeniu. atunci cand conducatorii auto si proprietarii masinilor se plictisesc de colant, il pot da jos si aplica altul sau pot lasa vopseaua originala a masinii.

Sfaturile specialistilor pentru ca proprietarii autoturismelor care investesc in autocolant auto sa fie multumiti de alegerea facuta

Este important ca autocolantul cumparat sa indeplineasca anumite criterii care sa satisfaca clientii:

Sa provina de la un brand de renume

Brandurile cu renume in domeniu folosesc numai materiale de inalta calitate si de incredere. Verificarea producatorului adevarat al autocolantelor sau foliilor auto se face foarte usor, prin accesarea site-ului oficial al acestora sau cautand siglele autorizate.

Sa se asigure ca producatorul foliei auto este de incredere

Pentru ca folia auto sau autocolantul sa reprezinte o investitie buna, este important de verificat statutul de membri al Asociatiei Europene a Foliilor pentru Geamuri sau EWFA, in cadrul careia sunt admisi numai producatorii ce ofera materiale de calitate.

Sa fie siguri ca primesc garantie

Ca orice accesoriu auto, autocolantul sau folia auto trebuie sa aiba garantie. In termeni reali, acest lucru inseamna ca termenii si conditiile de garantie publicate de montatori sunt comuncate de producatorul foliilor.

Sa se asigure ca montatorii au experienta si sunt profesionisti in domeniu

Pentru ca aplicarea foliei auto pentru geamuri sau a unui autocolant auto carbon nu se poate face decat in ateliere specializate, este important ca potentialii cumparatori sa se asigure ca apeleaza la firma potrivita, la un atelier care isi dovedeste serozitatea, profesionalismul si priceperea de-a lungul timpului, cu specialisti foarte bine pregatiti si experienta relevanta in domeniu.

Sa se asigure ca atelierul este autorizat RAR pentru a aplica folii auto

Inca din anul 2009, regulamentul RAR a fost schimbat, schimbare ce presupune aplicarea foliilor pe geamurile autovehiculelor. Pana in anul 2009, era suficient ca foliile sa fie omologate RAR, dar din acest an, se cere ca si societatea ce executa lucrarile de aplicare folii auto sa fie autorizata RAR pentru aceasta activitate.

Care sunt pasii de urmat pentru colantarea masinii?

Operatiunea de aplicare a unui autocolant auto nu este atat de simpla precum pare. Pentru a obtine cele mai bune rezultate, este necesara respectarea anumitor pasi, astfel incat procedura sa fie una reusita, designul sa fie cel dorit de client si durabilitatea autocolantului sa fie impresionanta.

Pasii ce trebuie respectati pentru colantarea masinii sunt:

Demontarea partilor caroseriei, curatarea si masurarea lor

Se demonteaza aripile masinii, barele de protectie, spoilerele si celelalte elemente de caroserie, se curata si se masoara, se elimina impuritatile pentru o durabilitate cat mai mare a materialului aplicat.

Aplicarea autocolantului auto

Dupa curatarea partilor masinii, se aplica autocolantul cu o racleta speciala, ca sa nu apara denivelarile.

Montarea partilor caroseriei.

Cat costa aplicarea unui autocolant auto? De ce criterii depinde pretul final?

Contrar opiniei gresite a proprietarilor auto, autocolantul aplicat pe masina este rezistent in timp. Daca este aplicat intr-un centru auto si procedura este efectuata de catre un profesionist, materialul poate rezista pana la 5 ani, fara a-si pierde proprietatile.

Costurile colantarii auto sunt mai scazute decat cele ale revopsirii autoturismului. Aspectele care influenteaza pretul autocolantului sunt:

Tipul autocolantului ales

Pe piata exista mai multe tipuri de autocolante, care difera in functie de grosime, de flexibilitate, gradul de protectie UV sau textura. Modelele metalice sau carbon, mate, lucioase sunt cele mai costisitoare, dar au un efect estetic deosebit.

Dimensiunea si modelul masinii

Colantarea masinii intr-un atelier specializat are un pret diferit in functie de modelul sau marimea autoturismului. SUV-urile si Crossover-urile vor presupune costuri mai ridicate, insa pretul variaza in functie de modelul masinii. Specialistii vor depune o munca suplimentara pentru modelele cu un design atipic si vor trebui sa masoare separat fiecare element de caroserie in parte si sa aplice autocolantul pentru fiecare, iar aceste operatiuni extra costa.

Timpul necesar aplicarii autocolantului

Daca masina ce urmeaza sa fie colantata are imperfectiuni, zgarieturi adanci sau urme de rugina, acestea trebuie remediate inainte de procedura de colantare.

Aplicarea foliei auto pe geamuri

Aplicarea foliei auto pe geamurile masinii asigura rezultate de durata,  indiferent de procedeul folosit. Se disting doua procedee de montare a foliei auto pentru geamuri: prin demontarea geamurilor sau prin montaj simplu, care nu necesita aceasta procedura.

Este important ca dupa aplicarea foliei auto sa se aplice tratamentul cu caldura, astfel incat folia sa se muleze perfect pe geam si rezultatele sa fie pozitive. Folia auto, la fel ca si autocolantul auto de exterior se aplica numai intr-un centru RAR autorizat.

Cei care doresc sa aplice folie auto pe geamurile din fata o pot face in temeiul legii, insa folia sa permita trecerea luminii in proportie de 70%. Foliile auto pentru geamuri sunt cele mai des folosite produse de catre conducatorii auto in vederea imbunatatirii aspectului masinii si pentru a avea senzatia ca merg intr-o masina de lux. Confortul interior si senzatia de intimitate sunt doar doua dintre cele mai importante avantaje ale foliei auto.

De ce trebuie să ții cont?

    Arată Cuprinsul