Remorca Auto | Recomandari si pareri pentru 2022!

Cum alegi cea mai buna remorca auto pentru masina ta?

Remorca auto nu este un utilaj inutil, ci se va dovedi necesar si chiar indispensabil conducatorilor auto. Specialistii din domeniul auto si din domeniul constructiilor, din agricultura sau din industrie stiu ca remorca este un ansamblu extrem de important care ajuta la transportarea deseurilor si a materiilor prime, a mobilei si a altor obiecte necesare, mult mai rapid si mai usor, fara a apela la servicii terte.

Inca de la bun inceput, este bine ca oamenii sa stie ca pentru a achizitiona o remorca auto au nevoie sa tina cont de anumite amanunte, si anume sa detina permis de conducere pe care la final este mentionata remorca auto cu care au voie acestia sa circule. Atentie! Remorca auto trebuie sa fie inmatriculata.

De ce sa investesti intr-o remorca auto?

Remorca auto este un utilaj extrem de important si de util atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice. Aceasta poate fi folosita pentru a transporta diferite materiale, deseuri, dar si animale sau alte obiecte – diversitatea fiind foarte mare. Persoanele care au nevoie sa care mereu un volum mare de lucruri cu masina trebuie sa ia in calcul o asemenea investitie.

Practic, orice posesor al permisului de conducere categoria B are dreptul de a folosi o remorca cu o greutate de maximum 750 de kilograme. Aceasta informatie o afla conducatorii auto, inca  de pe bancile scolii de soferi. Folosirea remorcii auto ii poate scuti pe soferi de mult timp pierdut si de bani aruncati aiurea, ii poate ajuta sa transporte materialele necesare pentru ridicarea unei constructii, pentru mutare, pentru comercializarea unor produse din productia proprie.

Sunt si conducatori auto care isi cumpara o remorca auto pur si simplu pentru a fi pregatiti pentru situatiile in care vor avea nevoie de ea.

Procedura de inmatriculare a unei remorci auto

Remorca auto trebuie inmatriculata pentru ca proprietarul sa circule in deplina legalitate cu ea. Aceasta trebuie inmatriculata la oficiile locale din Primaria localitatii in care proprietarii isi au domiciliul. Acestia trebuie sa isi intocmeasca un dosar cu acte care includ cererea de inmatriculare, fisa de inmatriculare a masinii, cartea de identitate a vehiculului, asigurarea obligatorie RCA la zi si documentul ce atesta dreptul de proprietate asupra remorcii si masinii.

De asemenea, este necesara plata taxelor obligatorii, si anume plata taxei de inmatriculare, a certificatului de inmatriculare, a placutelor de inmatriculare si chitantele cerute suplimentar. Procedeul de inmatriculare al unei remorci auto nu este dificil.

La cumpararea remorcii auto, proprietarii vor primi cartea de identitate a remorcii cu folie securizata RAR, factura de provenienta a acesteia, CMR, date tehnice, declaratia pe propriea raspundere, certificat de garantie, copie CUI si un act constututional al companiei ce vinde remorci.

Dupa obtinerea actelor necesare, proprietarii pot circula cu remorca dupa bunul lor plac, insa trebuie sa tina cont de cateva mentiuni: in speta, de nivelul maxim al incarcaturii pe care o pot transporta si sa isi adapteze stilul de condus la folosirea unei remorci auto, adaptandu-si vizibilitatea din oglinda retrovizoare.

Criterii de achizitie a unei remorci auto

Pentru a face cea mai buna investitie, proprietarii masinilor trebuie sa tina cont ca remorca auto se alege in primul rand in functie de conditiile legale de a o conduce, de preferinte si de buget, dar sunt si alte criterii pentru care trebuie sa se documenteze temeinic.

Tipuri de remorci auto

Pe piata exista la momentul actual mai multe tipuri de remorci auto. In functie de optiunile pe care le au, dar si de buget, de necesitati si de preferinte, cei care isi propun sa cumpere o remorca auto isi pot alege produsul potrivit dintr-o gama variata pe piata.

Remorca usoara este cea mai des intalnita in activiatile de transport in regim personal

Remorca usoara nu costa mult, este foarte utila si imbina mai multe caracteristici. Asadar, o remorca usoara beneficiaza de avantajul rabatarii obloanelor fata si spate, de avantajul detasarii obloanelor laterale si de posibilitatea bascularii manuale.

Remorca auto se poate accesoriza foarte usor cu obloane dublu inaltate, dar si cu prelata si cu cadru metalic, cu un suport pentru motocicleta si cu grilaje metalice de tip cusca pentru transportul de animale. Acest tip de remorca se constituie in cea mai ieftina varianta si mai urmarita de catre cumparatori.

Remoraca carosata, nu impune probleme la utilizare

Remorca carosata este usor de folosit, potrivita pentru orice tip de activitate, are forma unei cutii si este ideala pentru cei care vor sa mute articole de mobilier sau sa care bagaje. Toate aceste actiuni sunt posibile pentru ca este acoperita, iar daca impreuna cu incarcatura nu depaseste 750 de kilograme, nu are nevoie de sistem de franare. Daca incarcatura si remorca depasesc aceasta greutate, trebuie asigurata cu un sistem de franare.

Remorca de tip cusca permite transportul de incarcaturi mai mari sau mai mici

Aceasta are de regula o usa la spate pe unde se poate face accesul si se va dovedi alegerea potrivita pentru transportul mobilei sau al aparaturii electrocasnice mari.

Remorca comerciala le este recomandata celor care lucreaza in comert

Acest tip de remorca este inchisa si poate fi incuiata,  astfel incat sa se poata pastra bunurile in siguranta. Pe piata exista o multime de forme si modele, de marimi diferite, unele vin accesorizate din fabrica cu rafturi de depozitare, iar una din laterale este rabatabila, astfel incat sa permita expunerea si vanzarea marfii ca in magazin.

Remorca basculabila este foarte utila in constructii

Remorca basculabila este o alegere perfecta pentru cei care transporta materiale de constructii. Aceasta utilizeaza un sistem hidraulic si este folosita in general pentru a transporta pietris, lemn sau resturi menajere.

Remorca off-road este un model potrivit pentru drumuri accidentate

Remorca off-road are de regula forma de carcasa, un sasiu proiectat special ca sa sustina greutati mari, are suspensii bune si bare puternice. Modelul este mai ridicat de la sol comparativ cu modelele obisnuite si are cauciucuri speciale pentru terenurile accidentate.

Alte tipuri de remorci includ:

 • remorca pentru motociclete are o functie absolut previzibila, fiind special conceputa pentru a transporta una sau doua motociclete. Aceasta are suprafata plata, pe roti, are o rampa rabatabila pentru a urca sau a cobora vehiculul;
 • remorca pentru barca poarta si denumire de peridoc si este destinata transportului barcilor, depinzand de materialul din care este facuta ambarcatiunea si de modul in care poate fi lansata la apa;
 • remorca pentru animale este recomandata tuturor celor care lucreaza in agricultura si se ocupa cu cresterea animalelor si cu transportul acestora, mai ales al cabalinelor, bovinelor sau ovinelor;
 • remorca pentru transportul panourilor publicitare poate fi folosita pentru transportarea panoului publicitar oriunde este nevoie fara taxe de construire si proiect.

Materialul din care este realizata remorca auto conteaza foarte mult

Acest criteriu trebuie luat in calcul de catre toti conducatorii auto pentru ca materialul trebuie sa fie rezistent atat greutatii incarcaturii, cat si expunerii la conditiile meteo. Cadrul remorcii trebuie sa fie metalic, axul sa fie de minim 2.5 cm, iar lada poate fi realizata din plastic sau metal. Specialistii recomanda achizitionarea unei remorci din otel sau polietilena.

In ceea ce priveste materialul de constructie al rotilor, acesta poate fi plastic sau cauciuc. Desigur ca specialistii recomanda remorca cu roti din cauciuc si schimbarea acestora conform anotimpului.

Ce incarcatura poate accepta remorca?

Conform legii, remorca impreuna cu incarcatura nu poate depasi 750 de kilograme, pentru a putea fi condusa in conditii de deplina siguranta si legalitate de catre posesorii de permis auto categoria B. Remorca nu trebuie supraincarcata pentru ca astfel vehiculul va merge mai greu si in timp vor fi afectati rulmentii si axurile rotilor.

Nu numai incarcatura, ci si inaltimea remorcii este importanta. Crescatorii de animale vor cara reziduuri, plante furajere si animale si vor avea nevoie de o remorca cu dimensiunea de 2.5-3 metri.

 

Puterea vehiculului influenteaza alegerea remorcii auto

Puterea vehiculului influenteaza alegerea celei mai bune remoci auto. O motorizare prea slaba a vehiculului auto nu este recomandata. In cazul in care motorul trage prea mult, transportul remorciI poate determina un consum ridicat de combustibil si necesitatea de a merge numai in treptele inferioare de viteza.

Frane, lumini si accesorii – ce trebuie sa mai aiba remorca auto pentru a reprezenta o investitie buna?

Remorcile auto pot fi accesorizate cu frane de parcare, cu lumini si cu alte accesorii. Remorcile trebuie semnalizate in mod legal cu benzi reflectorizante si cu triunghiuri fluorescente, iar stopurile sa fie vizibile din spate.

Cum ingrijesti si cum protejezi remorca auto?

Remorcile auto au nevoie de curatare periodica, de spalare, dar si de ingrijire constanta. Astfel, specialistii recomanda gresarea periodica a amortizorului, dar si curatarea periodica a remorcii, atat la exterior cat si la interior.

Cum se cupleaza o remorca in siguranta?

Pentru a utiliza remorca auto in conditii de deplina siguranta, proprietarii trebuie sa respecte unele reguli importante. Acestia trebuie sa:

 • cupleze remorca la autoturism, agatand cablul de siguranta si verificand sa nu fie actionata frana;
 • introduca stecherul pentru electricitate a remorcii in priza autoturismului pana la realizarea in mod corespunzatoare a cuplului;
 • verifice instalatia electrica a remorcii, care trebuie sa functioneze fara probleme;
 • verifice suruburile rotilor inainte de a folosi pentru prima data remorca auto pentru a se asigura ca sunt bine fixate si ca presiunea rotilor este conform informatiilor de pe aripa;
 • sa stranga suruburile daca este necesar si sa completeze presiunea rotilor;
 • sa se asigure ca greutatea este impartita in mod uniform pe suprafata acesteia, stabilitatea remorcii fiind foarte importanta;
 • sa nu depaseasca greutatea autorizata de incarcare;
 • sa verifice ca obloanele sa fie inchise, roata de sustinere sa fie ridicata, prelata sa fie fixta, obloanele sa fie inchise, capacul sa fie inchis si incuiat.

Asigurarea incarcaturii din remorca inainte de cursa

Unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie sa tina cont proprietarii inainte de a pleca in cursa cu remorca este sa asigure incarcatura. Soselele din Romania nu sunt foarte line si de cele mai multe ori pierderea incarcaturii nu inseamna numai pierderi financiare, ci si pierderi de vieti omenesti si punerea in pericol a celorlalti participanti la trafic.

Chiar si cateva lazi cu bauturi pierdute pe drum, din cauza ca proprietarii nu au asigurat incarcatura, reprezinta o pierdere foarte mare. De aceea, inainte de a pleca in cursa, proprietarii remorcilor trebuie sa asigure incarcatura. Este posibil sa aiba nevoie de mai multe posibilitati de ancorare si de ajutor suplimentar, precum inele si urechi de legare, cu conditia sa nu depaseasca capacitatea maxima de ncarcare.

La incarcare si la descarcare, remorca trebuie obligatoriu sa fie cuplata la autovehicul pentru a preveni pericolul de rasturnare. Incarcarea corecta a remorcii depinde de modelul acesteia. Proprietarii vor invata repede cum trebuie sa realizeze incarcatura si care sunt pasii necesari pentru descarcare.

Pentru a asigura incarcatura remorcii, este posibil sa fie nevoie de o plasa speciala ce va fi intinsa complet peste oblon, fiind adecvata pentru  a asigura incarcatura in cazul unor deseuri usoare. De asemenea, poate fi necesara o prelata plata si inalta, trasa peste obloane, pentru a asigura bunurile vrac transportate.

De ce trebuie să ții cont?

  Arată Cuprinsul