Orice vehicul care circula pe drumurile din Romania trebuie sa aiba taxa de drum platita si in termen de valabilitate. Aceasta taxa de drum se numeste Rovinieta si confera conducatorilor auto dreptul de a circula pe reteaua de drumuri nationale din afara oraselor sau in intravilanul resedintelor de judet si a municipiilor. Rovinieta este obligatorie pentru orice vehicul care circula pe drumurile nationale romanesti, indiferent daca este sau nu inmatriculat pe teritoriul Romaniei sau in alte state si conducatorul auto are resedinta in Romania. Prin vehicul se intelege orice autovehicul rutier inmatriculat, cu cel putin doua axe.
Asadar, de fiecare data cand conducatorii auto parasesc localitatea la volanul masinii trebuie sa aiba o Rovinieta valabila cu care sa calatoreasca. Suma platita pentru Rovinieta se calculeaza in mod diferit in functie de tipul autoturismului, iar tariful pentru fiecare categorie de permis este proportional cu masa vehiculului. Valabilitatea minima a Rovinietei este de o zi si cea maxima este de 12 luni, cea din urma fiind cea mai potrivita alegere pentru cei care calatoresc de minim cateva ori pe luna in afara orasului.
In cazul masinilor care sunt inmatriculate in afara granitelor, utilizatorul roman, persoana inscrisa in certificatul de inmatriculare si care detine dreptul de a conduce autovehiculul este obligata sa plateasca taxa de drum. Ceea ce inseamna ca, desi autoturismul este condus de o alta persoana decat de proprietar, aceasta este responsabila pentru plata Rovinietei si a amenzilor platite.
Ce este Rovinieta?
Rovinieta este, pe intelesul tuturor, o taxa de drum ce trebuie platita, o conventie de taxare soferilor impusa de UE. Definitia mai elaborata a Rovinietei este taxa platita de conducatorii auto pentru a circula pe reteaua de drumuri nationale aflate in afara oraselor sau in intravilanul resedintelor de judet si al municipiilor. Acest lucru inseamna ca de fiecare data cand conducatorii auto ies din localitate cu masina trebuie sa poata prezenta Rovinieta in termen de valabilitate pentru autoturismul cu care calatoresc.
Unitatile si persoanele exceptate de la plata Rovinietei sunt: Minsterul Apararii Nationale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza, Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Instectoratul de Stat pentru Controlul in Transport Rutier, serviciile pentru Situatii de Urgenta sau serviciile de Ambulanta, precum si reprezentantii Societatii Nationale Crucea Rosie, ai Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si persoanele cu dizabilitati ce detin un vehicul adaptat nevoilor.
Cat costa Rovinieta?
Costul Rovinietei variaza in functie de autoturism si de durata incheierii contractului. Astfel, pentru vehiculele incadrate in categoria A, autoturisme, Rovinieta nu poate fi achizitionata doar pentru o zi. Pretul pentru 7 zile este de 3 Euro, pentru 30 de zile este de 7 Euro si pentru 90 de zile, costul se ridica la 13 Euro. Soferii prevazatori care platesc Rovinieta pe 12 luni trebuie sa se pregateasca cu 28 de Euro.
Pentru vehiculele din categoria B, cele de transport marfa, cu masa totala maxim autorizata cuprinsa intre 0 si 3.5 tone, Rovinieta pe o zi nu poate fi achizitionata, iar cea pentru 7 zile costa 6 Euro, pentru 30 de zile costa 16 Euro, iar pentru 90 de zile costul se ridica la 36 de Euro. Soferii care vor sa plateasca Rovinieta pe 12 luni trebuie sa plateasca suma de 96 de Euro.
Pentru vehiculele incadrate in categoria C, cele de transport marfa, cu masa totala maxim autorizata cuprinsa intre 3.5 si 7.5 tone, Rovinieta pe o zi costa 4 Euro, pentru 7 zile costa 16 Euro, pentru 30 de zile 32 Euro, iar pentru 90 de zile costul se ridica la 92 de Euro. Cei care doresc sa plateasca Rovinieta pe 12 luni trebuie sa se pregateasca cu suma de 320 de Euro.
Pentru vehiculele incadrate in categoria D, vehiculele de transport marfa, cu masa totala maxim autorizata cuprinsa intre 7.5 si 12 tone, Rovinieta pe o zi costa 7 Euro, pentru 7 zile costa 28 Euro, pentru 30 de zile costa 56 Euro, iar pentru 90 de zile costul se ridica la 160 de Euro. Soferii care vor sa plateasca Rovinieta pe 12 luni trebuie sa achite 560 de Euro.
Pentru vehiculele incadrate in categoria E si F, cele de transport marfa, cu masa totala maxim autorizata mai mare de 12 tone cu 3 axe, respectiv mai mare sau egala de 12 tone cu 4 axe, Rovinieta pe o zi costa 9 respectiv 11 Euro, pentru 7 zile costa 36 respectiv 55 Euro, pentru 30 de zile costa 72 respectiv 121 Euro, iar pentru 90 de zile costul se ridica la 206, respectiv 345 de Euro. Soferii care achita Rovinieta pe un an intreg trebuie sa plateasca 720, respectiv 1210 de Euro.
Vehiculele de transport persoane incadrate in categoria G, respectiv H, cu o capacitate de 9-23 locuri pe scaune, respectiv cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, vor plati Rovinieta la un pret de 4 respectiv 7 Euro pentru o zi, 20 respectiv 35 de Euro pe 7 zile, 52 respectiv 91 Euro pe 30 de zile, 120 respectiv 210 Euro pe 90 de zile si 320 respectiv 560 de Euro pe 12 luni.
Cea mai convenabila varianta pentru conducatorii auto care fac doar ocazional drumuri in afara orasului este cea a achizitionarii Rovinietei pe o saptamana atunci cand sunt nevoiti sa calatoreasca. Conducatorii auto care ies foarte des in afara orasului trebuie sa achizitioneze varianta Rovinieta pe 12 luni, fiind cea mai avantajoasa din punct de vedere al pretului.
De unde cumpar Rovinieta?
In mod normal, Rovinieta poate fi achizitionata de la orice unitate a Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, de la Oficiile Postale, de la benzinariile MOL, OMV, Rompetrol, Socar sau Lukoil, dar si prin SMS, prin intermediul operatorilor de telefonie mobile Vodafone, Orange, Telekom si RCS&RDS.
Exista si posibilitatea platii taxei de drum Rovinieta online, de pe site-uri specializate in acest sens. Este important de avut in vedere ca taxa trebuie achitata cu cel mult 30 de zile inaintea expirarii Rovinietei vechi. Contravaloarea se achita intotdeauna in Lei la cursul comunicat de BNR pentru ultima zi din luna precedenta celei in care se face plata taxei. Conducatorii auto pot selecta o data de valabilitate ulterioara momentului in care este efectuata plata.
Pentru a plati taxa de drum Rovinieta sunt necesare urmatoarele acte: talonul si cartea de identitate a vehiculului si documentele vamale, daca vehiculul este inmatriculat temporar, pentru persoanele fizice. Persoanele juridice trebuie sa prezinte certificatul de inmatriculare in original si copie conform cu originalul semnata si stampilata de administratorul societatii comerciale, precum si cartea de identitate a platitorului, contractul de leasing si docmentele vamale, daca este cazul.
- Achitarea Rovinietei prin SMS
Conducatorii auto care nu au timp sa se prezinte in benzinarii, la oficiile postale sau in alte locuri pentru a plati Rovinieta pot alege varianta achitarii prin SMS. Suma de plata va aparea pe urmatoarea factura de la operatorul de telefonie. In cazul in care conducatorii auto au o cartela PrePay, tariful se scade din creditul existent, deci acestia trebuie sa se asigure ca au suficient credit inainte de a achita taxa de drum. Plata prin SMS este un serviciu optim pentru persoanele care se grabesc, permitand numai achitarea contravalorii pentru perioada de 7 zile, cea mai mica perioada de valabilitate.
Se trimite un SMS la numarul 7500 cu numarul de inmatriculare al vehiculului scris legat, se lasa spatiu, se scrie litera corespunzatoare categoriei autovehiculului si ulterior se va primi un SMS care contine categoria vehiculului, numarul de inmatriculare, precum si perioada de valabilitate a rovinietei si costul total in Euro fara si cu TVA. Cumparatorii vor fi nevoiti sa trimita un SMS de confirmare cu textul DA, dupa ce verifica daca datele sunt corecte. Finalul operatiunii de achizitionare a taxei de drum Rovinieta este un SMS de confirmare in care sunt trecute data si ora de expirare, valabilitatea incepand cu momentul primirii SMS-ului.
Numai utilizatorii romani pot achita taxa Rovinieta prin SMS pentru vehiculele inmariculate in Romania. Persoanele din afara tarii nu pot achita Rovinieta prin SMS pentru un vehicul inmatriculat in alta tara, chiar daca au o cartela sau un abonament cu un numar de telefon local.
Unde platesc amenda Rovinieta?
Amenda Rovinieta variaza intre 250 si 4500 de lei, in functie de categoria din care face parte vehiculul. Conducatorii auto nu trebuie sa traiasca cu impresia ca vor scapa de amenda pentru ca sunt opriti rar de politie, pentru ca majoritatea drumurilor din Romania sunt supravegheate cu ajutorul unor camere video speciale pentru a depista masinile care circula cu Rovinieta expirata. Pentru lipsa acestei taxe, conducatorii auto pot fi amendati o singura data la 30 de zile, iar procesul verbal va fi intocmit si in lipsa soferului.
Amenda pentru Rovinieta expirata este comunicata in maxim 30 de zile de la constatarea contraventiei si este transmisa prin Posta. Se poate contesta in instanta, insa sansele de castig sunt aproape nule. In cazul in care amenda este deja emisa, conducatorii auto o pot plati la trezoreriile din judetul in care este inmatriculat autovehiculul al carui conducator auto a fost sanctionat. Conturile in care trebuie platita amenda se gasesc pe site-ul ANAF. Dupa ce amenda este achitata, se va trimite dovada catre Centrul de Studii Tehnice Rutiere si Informatica prin fax sau prin e-mail.
Cand ai nevoie de Rovinieta?
Rovinieta este taxa de drum obligatorie pentru cei care circula pe autostrazi, drumuri expres, drumuri europene, nationale principale si secundare. Se aplica exceptii pe sectoarele de drumuri nationale care se afla intre indicatoarele de intrare si iesire din municipii. Concret, Rovinieta nu este necesara tot timpul, ci doar atunci cand se circula pe drumuri in afara oraselor. Soferii care circula exclusiv in oras nu au nevoie de rovinieta. Controalele pentru Rovinieta se impun numai pe drumurile importante, circulate, pe drumurile nationale si europene, dar conducatorii auto nu trebuie sa ia in calcul doar acest aspect, pentru ca pe orice drum poate fi amplasat un astfel de centru de control.
Cate amenzi de Rovinieta poti lua?
Concret, amenda pentru soferii care circula cu Rovinieta expirata se poate da atat in baza verificarilor Politiei, cat si imaginilor inregistrate de catre camere. Daca au fost emise mai multe procese verbale de contraventie pentru acelasi vehicul, dar cu date de savarsire a contraventiilor diferite, trebuie ca la fiecare proces verbal conducatorii auto sa plateasca amenda. In plus, daca in urma sanctionarii contraventionale s-a platit amenda, trebuie achitata si Rovinieta pentru a putea circula in continuare.
Cum verific Rovinieta?
Conducatorii auto au foarte multe lucruri pe care trebuie sa le aiba in vedere atunci cand detin un autoturism, de la data efectuarii ITP-ului pana la data expirarii asigurarii auto RCA sau data la care sunt programati pentru schimbarea anvelopelor.
In cazul in care acestia nu sunt siguri daca Rovinieta lor mai este inca valabila, pe site-ul CNADNR exista optiunea de a verifica valabilitatea acestei taxe de drum platita in momentul cautarii. Persoanele interesate trebuie doar sa introduca numarul de inmatriculare al masinii sau seria de sasiu pentru a verifica daca au sau nu Rovinieta platita. Inainte de a calatorii cu masina, conducatorii auto trebuie sa faca acasta verificare, care nu dureaza mai mult de cateva zeci de secunde, in urma careia pot lua decizia de a achizitiona o noua Rovinieta sau de a pleca linistiti.
Unde gasesc site pentru verificare Rovinieta?
Site-ul pentru verificare Rovinieta, cel mai sigur si la indemana tuturor persoanelor interesate, este cnadnr.ro sau erovienieta.ro usor de accesat si disponibil la un click distanta. In cazul in care bonul de la Rovinieta nu mai este de gasit sau tusul s-a sters, accesarea unui astfel de site este mai mult decat utila.